Venäjän vähittäis- ja tukkukauppa

Oriola-KD aloitti lääkkeiden tukku- ja vähittäiskaupan liiketoiminnan Venäjällä vuonna 2008 hankkimalla maanlaajuisen tukkukauppayhtiön sekä moskovalaisen apteekkiketjun. Tänä päivänä Oriola-KD:lla on Moskovan alueella yhteensä noin 230 apteekkia, päälogistiikkakeskus Moskovassa ja 12 alueellista jakelukeskusta.

 

Oriola-KD omistaa Venäjällä kaksi apteekkiketjua - Stary Lekar ja 03 Apteka. Stary Lekar -apteekeista suuri osa on avoimen konseptin apteekkeja, joiden tuotevalikoima on kattavampi kuin suljetun konseptin 03-apteekkien. Stary Lekar -apteekit sijaitsevat metroasemien läheisyydessä ja kauppakeskusten yhteydessä, ja 03-apteekit pääasiassa lähiöissä.

 

Oriolan päälogistiikkakeskus sijaitsee Moskovassa, jonka lisäksi alueellisia jakelukeskuksia on 12 Pietarista Irkutskiin. Oriola toimittaa lääkkeitä ja terveys- ja hyvinvointituotteita asiakkailleen: apteekeille, sairaaloille ja tukkuliikkeille. Toiminta-alueella asuu noin 80 prosenttia koko Venäjän väestöstä. 

 

Venäjän lääkemarkkinat ovat jakautuneet useiden toimijoiden kesken, Oriola-KD on Venäjällä kuudenneksi suurin lääketukkukauppa ja vähittäiskaupassa Moskovan alueen seitsemänneksi suurin apteekkiketju.

 

Venäjän lääkejakelumarkkinat

 

Venäjän lääkejakelumarkkinat toimivat monikanavamallissa, jossa lääkeyhtiöt myyvät lääkkeitään usealle tukkukauppayhtiölle. Venäjän lääketukkumarkkinat ovat merkittävästi keskittyneemmät kuin vähittäiskauppamarkkinat. Kymmenen suurinta lääketukkua tekevät suurimman osan suorista lääkeostoista lääkeyhtiöltä, ja niiden markkinaosuus apteekkeihin myytävistä lääkkeistä on noin 85 %. Markkinoilla toimii kuitenkin satoja pienempiä paikallisia tai alueellisia lääketukkuja, jotka hankkivat tuotteensa useilta eri tahoilta.

 

Venäjällä apteekkeja voivat omistaa niin yksityiset henkilöt kuin yrityksetkin ja markkinoilla toimii sekä yksityisiä että ketjuihin kuuluvia apteekkeja.  Venäjän apteekkimarkkina on edelleen hyvin hajanainen ja kymmenen suurinta toimijaa kattavat markkinasta noin 16 prosenttia. Kuluneen vuoden aikana useammat suuremmat ketjut ovat ryhtyneet monipuolistamaan ketjujaan, lisäämällä edullisempien apteekkien määrää ketjuissaan sekä perustamalla uusia konsepteja esimerkiksi kosmetiikan alueelle. Suuremmat ketjut ovat myös jatkaneet pienempien ketjujen ja yksittäisten apteekkien ostoja kattaakseen yhä suurempia alueita ja hakeakseen tehokkuutta suuremmilla ostovolyymeilla.Avainluvut vuonna 2013

  • Liikevaihto 978,8 miljoonaa euroa

  • Liikevoitto – 8,0 miljoonaa euroa

  • Henkilöstö 2901

Venäjän lääkemarkkinat

  • Markkinan koko ~12 miljardia euroa

  • Markkinakasvu 10,7%

  • Apteekkeja ~30 000-60 000

Lisätietoja